Ana Sayfa Haber Eğitim AÖF Adalet Bölümü

AÖF Adalet Bölümü

0

Açıköğretim Adalet Bölümü Ders Çalışma Teknikleri

AÖF Adalet bölümüne başlamayı düşünelerin aklını kurcalayan temel soruların başında “Adalet bölümü zor mu?” sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabının kişiden kişiye değişeceği kuşkusuz. Yine de bu konu üzerinde tecrübeye dayalı biraz bilgilendirmenin faydalı olacağını düşünerek bu yazıyı hazırlamaya karar verdik.

AÖF ADALET DERS LİSTESİ / KODLARI

I.YARIYIL (Güz Dönemi)
Ders Kodu Ders Adı KREDİ
ADL101U Adalet Meslek Etiği 4.0
ALM101U Almanca 1 (ALM) 3.0
BİL101U Temel Bilgi Teknolojileri I 3.0
FRA101U Fransızca 1 (FRA) 3.0
HUK101U Hukukun Temel Kavramları 4.0
HUK103U İdare Hukukuna Giriş 4.0
HUK105U Medeni Hukuk I 4.0
HUK107U Türk Anayasa Hukuku 4.0
İLT103U Halkla İlişkiler ve İletişim 4.0
İNG101U Ingilizce 1 (ING) 3.0
Toplam 36
II.YARIYIL (Bahar Dönemi)
Ders Kodu Ders Adı KREDİ
ADL102U Hukuk Dili ve Adli Yazışmalar 4.0
ADL104U İdari Yargı 4.0
ADL106U İnsan Hakları ve Kamu Özgürlükleri 4.0
ADL108U Kalem Mevzuatı 4.0
ALM102U Almanca 2 (ALM) 3.0
BİL102U Temel Bilgi Teknolojileri II 3.0
FRA102U Fransızca 2 (FRA) 3.0
HUK102U İnfaz Hukuku 4.0
HUK106U Medeni Hukuk II 4.0
İNG102U Ingilizce 2 (ING) 3.0
Toplam 36
III.YARIYIL (Güz Dönemi)
Ders Kodu Ders Adı KREDİ
ADL201U Büro Teknolojileri 4.0
ADL203U Ulusal Yargı Ağı Projesi I 4.0
HUK201U Medeni Usul Hukuku 4.0
HUK203U Memur Hukuku 4.0
HUK205U Ceza Hukuku 4.0
HUK207U Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku 4.0
TAR201U Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 3.0
TÜR201U Türk Dili I 3.0
Toplam 30
IV.YARIYIL (Bahar Dönemi)
Ders Kodu Ders Adı KREDİ
ADL202U Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi 4.0
ADL204U Ulusal Yargı Ağı Projesi II 4.0
HUK202U Avukatlık ve Noterlik Hukuku 4.0
HUK204U Ceza Muhakemesi Hukuku 4.0
HUK206U İcra İflas Hukuku 4.0
HUK208U Ticaret Hukuku 4.0
TAR202U Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 3.0
TÜR202U Türk Dili II 3.0
Toplam 30

AÇIKÖĞRETİM ADALET BÖLÜMÜ

Bu bölüme kayıt olmanın iki amacı olabilir. Birincisi, AÖF Adalet okuyarak iki yıllık ön lisans diplomasına sahip olmak. Bu yolla elde edilebilecek diploma, KPSS ile memurluğa yerleşmek ya da avukat katipliği gibi meslekleri icra etmede işinize yarayacaktır.

İkinci amaç ise, AÖF Adalet bölümünü başarıyla bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı‘na (DGS) girerek Hukuk Fakültesi’ne girmek. Hem üniversite sınavlarıyla (LYS) girilen hukuk fakültelerinin puanlarının yüksek olması hem de birçok kişinin ikinci üniversite olarak hukuk fakültesi okumak istemesi, bu seçeneği tercih eden insan sayısını da oldukça artırmaktadır.

AÖF ADALET BÖLÜMÜ SINAVLARI

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, AÖF Adalet Bölümü 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Her yarıyılda bir vize ve bir final olur ve bütünleme sınavı yoktur. Vize sınavının % 30’u ve final sınavının %70’i alınarak dönem notu belirlenir. Yıl sonu geçme notları çan eğirisi sistemi ile düzenlenmektedir. Bu yüzden bazı dersleri rahatlıkla geçebilirsiniz.

Hukuk Ders Notları

 

OKUMAK DEĞİL ÇALIŞMAK ZOR

AÖF Adalet bölümünde okuyorsanız, hele bir işte çalışıyorsanız, temel sorununuz zaman yönetimi olacaktır. Vize ya da final tarihlerine bir kaç gün kala başlanan çalışmalar genelde yetersiz olmakta. Bunun nedeni ise, yaklaşan sınav tarihi nedeniyle yaşanan stres ve konuları yetiştirememe korkusu, kısa sürede aşırı bilgi yüklemesi ile konuların birbirine karışmasından kaynaklı problemlerinden ibarettir.

Oysa hangi okul ya da ders söz konusu olursa olsun, çalışınca başarılamayacak bir iş yoktur. Örnek vermek gerekirse, AÖF Adalet Bölümü öğrencisi olarak yukarıda bahsettiğim “son ana kadar ders çalışmayı erteleme” probleminden ötürü ilk dönemi sadece 1 başarısız dersle tamamlamayı başardım. Burada çalışmaya karar vermenin yanında, bir yerden başlamak kısa süreli göz gezdirmek, konuların aklınızda kalmasını sağlayacak ve başarıyı kendiliğinden gelecektir.

Adalet bölümü okuyanlardan bir kısmı yıllar boyu mezun olamamaktan yakınırken, bazıları ise rahatlıkla 2 yılda bölümü tamamlayabilmektedir. Bunun nedeni, bir öğrencinin bir diğerinden daha zeki olması değil; muhtemelen daha sistemli çalışmasıdır.

SİSTEMLİ VE DÜZENLİ ÇALIŞMA

AÖF Adalet Bölümü zor bir bölüm değildir. Önemli olan iyi bir planlama yapmak ve ders çalışmaya ne zaman çalışacağını belirlemektir. Bir öğrenci için yeterli zaman iki haftayken, bir diğeri için bir ay olabilir.

O halde kendinizi tartmalı ve sınavlardan ne kadar süre önce ders çalışmaya başlayacağınızı belirlemelisiniz. Yaptığınız programa sadık kaldığınız sürece, adalet bölümü sizin için zor bir bölüm olmayacaktır.

SONUÇ

Yazının başında sorduğumuz sorunun cevabının kişiden kişiye değişeceğini biliyoruz. Buna rağmen AÖF Adalet Bölümü’nün zor olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

Açıköğretim bölümlerinde yüz yüze ders alınmadığından, hazırlanan soruların sürpriz olması düşük bir ihtimaldir. Bununla birlikte yüzbinlerce öğrencinin girdiği bir sınavda, sınavı hazırlayanların temel amacı öğrencilerin kalması değil, geçmesidir. Bu yüzden sınavların bir çoğu önceki yıllarda çıkan soruların da olduğu eski sorulardan oluşmaktadır. Önceki yıllarda çıkmış sorulara hazırlanarak bile çok rahatlıkla AÖF Adalet bölümünü bitirmeniz mümkün.

Her bir ders için kaynak kitapların, ünite özetlerinin, tarama testlerinin bulunduğu, geçmiş yıllara ait soruların açıkça paylaşıldığı ve geçmiş yıllarda çıkan soruların genellikle tekrarlandığı AÖF Adalet Bölümü’nü bitirmek zor demek doğru olmayacaktır.

Unutmayın, zor ya da kolay ders yoktur; doğru çalışan ya da çalışmayan / yanlış çalışan öğrenci vardır.

YORUM YOK

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version