Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF), güz ve bahar dönemlerinde 1 ara sınav ve 1 dönem sonu sınav olmak üzere ilgili öğretim dönemlerinde kaydını yenileten öğrencilere yılda toplam dört sınav yapılmaktadır. AÖF her bir sınav organizasyon açısından Üniversite bazında düzenlenen Türkiye ve dünyadaki en büyük sınav organizasyonlarındandır.
Anadolu Üniversitesi, öğrenci sayısı açısından dünyanın en büyük üniversiteleri arasındadır. AÖF Kayıt yenileme, öğrenci ve sınav hizmetlerinin eksiksiz sunabilmesi, sistemin sürdürülebilirliği ve güvenirliği açısından en önemli konudur. Kayıt ve sınav organizasyonları daha kısıtlı bir takvimle çalışılmasını zorunlu hale getirmektedir. Sınav hazırlık, organizasyon ve değerlendirme süreçleri için ortalama 60 gün gerekmektedir. Sınav organizasyonu için soruların hazırlanması bu süreye dahil değil.
AÖF BAŞARI DEĞERLENDİRMESİ
Anadolu Üniversitesi sınavlarında başarının değerlendirilmesinde Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esasları kullanılmaktadır. Bu sistemde güz ve bahar dönemleri birbiri ile ilişkilidir. Örneğin Güz Döneminde Akademik Durumu Uyarı olan bir öğrenci olsun. Güz döneminde koşullu geçer notla kaldığı dersler olsun (CD, DC, DD). Bu dersleri bahar döneminde genel not ortalamasını yükselterek (En az 2,00) kurtarma şansı vardır. Bütünleme sınavı uygulandığında dönemler arası bağlantı kopar. Sistemdeki akademik durum uygulanamayacağından öğrenci başarısı olumsuz etkilenir. Ders geçme ve değerlendirme sistemi incelendiğinde bu durum açıkça görülecektir. Tüm bu açıklamalar sonucunda bütünleme sınavı uygulanması durumunda öğrencilerin dezavantajlı duruma geleceği değerlendirilmiştir. AÖF Yaz Okulu uygulaması ile tek seferde en fazla beş (5) ders alma hakkı getirilmiştir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 08.01.2014/1.1 nolu “Açıköğretim Programlarında bütünleme sınavı yapılıp yapılmayacağının Anadolu Üniversitesi Senatosunca kararlaştırılmasına oy çokluğu ile karar verildi.” yazısına istinaden Anadolu Üniversitesi Senatosunun 11.07.2012 tarih ve 8/2 sayılı “Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri öğrencileri için Açıköğretim Dönemlik-Kredili sistemde Bütünleme Sınavının mümkün olamayacağı” kararının aynen uygulanmasına 14.08.2014 tarih ve 6 sayılı Anadolu Üniversitesi Senatosunca karar verildi. Bu nedenle 2012-2013 öğretim yılından itibaren açıköğretim sistemi ile öğretim yapılan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinde bütünleme sınavı uygulanmamaktadır.
“ÇAN YÜKSELDİ” SORUNSALI
Çan 35,01 ile 99,99 arasında hesaplanır. Peki neden böyle diyoruz? Çünkü 35=DD, 100=AA’dır. Başka bir harf notunun bu puanlara isabet etmesi mümkün değildir.
Hal böyleyken 60-70 ile FF alınabilmesi mümkün değildir. İsterse dersten 1 kişi hariç herkes 100 almış olsun yalnızca 1 kişi 80, hatta 35 almış olsun ona yine de FF verilmez.
Bunu dile getiren kişiler genellikle kendi öğrencilik dönemlerindeki sürecin devam ettiğini düşünen mezunlar. Çünkü eskiden yani 2015-2016 eğitim öğretim yılı öncesinde sabit bir ders geçme notu yoktu. Yani kesin bir dil ile şu notun altı FF denilemiyor. 25’in altı FF desek, demek ki üstü FF değil anlamına geliyordu. Ancak öğrenci 28 ile kalabiliyor. Aynı dönem 30 ile ders geçerken yine aynı dönem 30 ile başka bir dersten FF ile kalabilir. Yani DD’nin alt limiti çan ile yükselebiliyor. Ancak 2015-2016 döneminde DD alt limiti olayına nihayet el attı ve sabitledi.
NOT: BU BİLGİLENDİRME ŞU AN MEVCUT OLAN 35 DERS GEÇME NOTU BAZ ALINARAK YAPILMIŞTIR. DERS GEÇME NOTU DEĞİŞTİĞİNDE DD’NIN DE ALT LİMİTİN DEĞİŞMESİ SÖZ KONUSUDUR.