Ana Sayfa Haber Sağlık Kürtaj Türkiye’de Yasak Mı?

Kürtaj Türkiye’de Yasak Mı?

22
0

Kürtaj Yasak Mı

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de yasal veya tıbbi sınırlar içinde kürtaj, yani istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması mümkün.

KÜRTAJ NEDİR?

Kadınlarda istenmeyen gebeliklerin bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından sonlandırılmasıdır. Kürtaj birçok yöntem ile gerçekleşir. Hangi yöntemin kullanılacağına doktor karar vermektedir. Fakat genellikle vakum aspiratör yöntemi ile yapılıyor. Çoğunlukla bu işlem sırasında genel anestezi tercih ediliyor.

KÜRTAJ YASAK DEĞİL

Dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan, 2012 yılında “Kürtaj cinayettir” şeklinde açıklama yapmıştı. Sonrasında, Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kürtajı yasaklayan yasal bir düzenleme yaptı. Ancak, kamuoyundan gelen tepki üzerine bu düzenleme kürtajı sınırlayan şekilde yeniden düzenlendi. Söz konusu düzenleme tepki çekince askıda kalmıştı.

Türkiye’de, 24/5/1983 tarihinde kabul edilen ve 27/5/1983 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2827 numaralı ve halen yürürlükte olan Nüfus Planlaması Hakkında Kanunu’nda 5. madde şöyle demektedir; “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir.”

18 yaşını doldurmuş her kadın sağlığını tehdit etmeyen şartlar dahilinde gebeliğinin 10. haftasına kadar kürtaj için bir hekime başvurabilmektedir.

  1. Gebelik 10. haftayı geçmişse,
  2. Ancak anne sağlığı ciddi tehlike altındaysa
  3. Veya bebekte ciddi anormallikler gözlemmişse,
  4. Down sendromu veya kromozal hastalıklar söz konusuysa;

Yukarıdaki durumlar söz konusu ise, heyet raporu alarak gebelik sonlandırma hakkı var. Kadın evli ise, kadının başvurusu ve eşinin rızası gerekmektedir. Kadın reşit değil ise velinin onayı gerekir. 18 yaşında büyük bekar kadınlar yalnızca kendi istekleriyle gebeliklerini sonlandırabilirler.

Günümüzde bazı doktorların veya hastanelerin kanunen serbest olmasına rağmen kürtaj yapmayı kabul etmemesi toplumda bu konuda yasal olarak bir değişiklik olduğu izlenimi yaratıyor. Halbuki istenmeyen gebeliklerde isteğe bağlı gebelik sonlandırma konusunda kanunen bir değişiklik olmamıştır.

KİMLER KÜRTAJ YAPMA HAKKINA SAHiP

Türkiye’de bireylerin Yasal olarak reşit sayıldıkları yaş 18’dir. Reşit her kadın gebeliği sonlandırmak için doğum uzmanına başvuru hakkı var.

Bekar kadın, 18 yaşını doldurması koşuluyla başka kimsenin onayına gerek olmadan istenmeyen gebelik nedeniyle kürtaj hakkına sahiptir. Bu onaylarının olduğuna dair kanunen gerekli olan bir onam belgesine imzasının alınması yeterli olacaktır.

Evlilik olduğunda kural olarak eşin rızası gerekiyor. Uygulamada evli çiftlerin her ikisinin yasal olarak geçerli olan kimlik veya örneğin evlilik cüzdanı gerekir. Kimlik tespitinden sonra özel olarak hazırlanmış onay belgesine imzaları alınır.

GEBELİK SONLANDIRMA ÜCRETİ

İstenmeyen gebeliğe bağlı kürtajların ücreti devlet veya özel sigorta şirketleri tarafından karşılamıyor. Bu nedenle kürtaj herkes için ücretli olarak yapılıyor.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz