Taşköprü Yaylası, Gümüşhane il sınırları içerisindeki en gelişmiş ve en meşhur yaylalardan biridir. İsmini Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han’ın Trabzon‘u fethe gelirken yaptırdığı rivayet edilen yayladaki tarihi Taşköprü’den almıştır.
Taşköprü Yaylası, deniz seviyesinden 2140 metre yüksekliktedir. Yayla çevresi rengarenk kır çiçekleri ve çayırlarıyla kaplıdır. Buz gibi soğuk suları, en sıcak günlerde bile ferahlatıcı havası ve huzur veren güzellikteki manzarasını insanlara cömertçe sunar.
TAŞKÖPRÜ YAYLASI TARİHİ
Taşköprü Yaylası, ismini yaylada bulunan tarihi Taşköprü’den aldığı bilinmektedir. Yapı taşlarının yan kayaların rengini alması, tutucu derzlerin taşlaşması, yapı stilinin başka köprülerden ayrı olması, Horasan Kaynağı’yla yapılmış olması gibi varsayımlar inşa tarihinin çok eski yıllara dayandığını göstermektedir. Asırlarca zor doğa şartlarına dayanarak günümüze kadar gelen köprü, Doğu Karadeniz yaylasında bunca yıldır ayakta kalmış, kendisinden sonra oluşan hanlara, yaylalara, yöre ve mıntıkalara da ismini vermiştir.
Tarihi İpek Yolunun Bayburt’tan sonra sahile yönelen kollarından biri Toronsos, Kıtova, Yağmurdere’den sonra Taşköprü Yaylası’na çıkmaktadır. Taşköprü’den sonra bir kol Yanbolu vadisinden Santa Harabeleri, sonra da aynı vadi boyundan Sürmene sahillerine inmektedir. Bir kolda Sümela Manastırı – Maçka’dan yada Galyan Deresi boyundan Trabzon’a ulaşmaktadır. Diğer bir kol ise Gümüşki sırtlarından Yomra sahillerine inmektedir.
TAŞKÖPRÜ YAYLASI ULAŞIM ALTERNATİFLERİ
Bir çok yaylanın geçiş güzergahında bulunmasından ötürü Taşköprü Yayla’sına farklı güzergahtan ulaşım sağlanabilmektedir.
- Ulaşım için en çok kullanılan Gümüşhane – Yağmurdere yolu (65 km tamamı asfalt),
- Trabzon – Yomra – Özdil – Yağmurdere yolu (30 km asfalt, geriye kalan 35 km yol stabilize),
- Trabzon – Maçka – Sümela Manastırı – Çakırgöl yolu (60 km asfalt, geriye kalan 10 km yol beton),
- Gümüşhane – Karaca Mağarası – Camiboğazı – Çakırgöl yolu (50 km asfalt+beton, geriye kalan 20 km yol stabilize),
- Trabzon – Arsin – Yanbolu – Santa Harabeleri yolu (30 km asfalt, geriye kalan 30 km yol beton)
- Trabzon – Araklı – Dağbaşı – Yağmurdere yolu (55 km asfalt, geriye kalan 15 km yol stabilize)
TARİHİ VE TURİSTİK YERLER
Taşköprü Yaylası, çevresinde bulunan 105 yaylanın ve tarihi yapıya merkezi konumundadır.
- Santa Harabeleri 7 km,
- Çakırgöl Turizm Merkezi 10 km,
- Deveboynu zirvesi (3082 metre rakımlı) 12 km,
- Yağmurdere 8 km, Çataltepe Şehitliği 5km,
- Alacaçayır Dölekboğazı Şehitliği 10 km,
- Ziyarettepe (2900 mt rakımlı) 3 km,
- Karakaban zirvesi (2700 mt rakımlı) 2 km,
- Dipsiz Göl 3 km, Kazangölü Şelalesi 10 km,
- İmera-Krom vadisi 20 km,
- Karaca mağarası ve Sümela manastırına 25 km,
- Sarıçiçek Köy Odaları 30 km, Olucak Manastırı 32 km mesafededir.
- Taşköprü Yaylası ile Gümüşhane ve Bayburt arası 65 km,
- Trabzon Uluslararası Havalimanı ise 60 km mesafededir.
TAŞKÖPRÜ YAYLASI ÖZELLİKLERİ
- Yayla görsel açıdan insanın içini rahatlatan oldukça yüksek bir potansiyele sahiptir.
- Zengin florası ve bu floranın sunduğu renk cümbüşü, mutluluk verici bir peyzaja sahiptir.
- Yayla çevresindeki arıcıların yaptığı organik çiçek ballarının kalitesi dillerde, lezzeti ise damaklarda kalıcı tat bırakmaktadır.
- Yaylada yetiştirilen hayvanların eti ve süt ürünleri de yine meşhurdur.
- Yayla sınırları içerisinde bulunan geniş doğal çim alanlar yaylada piknik ve kamp için elverişlidir. Ziyaretçilere yazın çim kayağı kışın kar kayağı yapmaya oldukça elverişli alanlar sunar.
- Taşköprü yaylası çevresinde bulunan alanlar ve Çakır Göl çevresi kamp karavan turizmi için oldukça elverişlidir.
- Yayla ve çevresinin sahip olduğu doğal güzellikler, tarihi kalıntılar, zengin flora ve fauna; foto safari, video safari ve botanik turizmi için de oldukça yüksek değerlere sahiptir.
FLORA (Bitki Örtüsü)
Taşköprü Yaylası ve çevresi 2140 rakımda olduğundan odunsu bitkiler yoğun olarak bulunmamaktadır. Ancak endemik otsu bitki çeşidi oldukça zengin ve keşfedilmeyi beklemektedir. Yayla ve çevresinde seyrek olarak ancak rakım 2000 ve daha alt kademeye düştükçe odunsu bitki türleri de yoğunlaşmaktadır. Bulunan türler ise, sarı çam, ladin, göknar, mazı, meşe, titrek kavak, dağ akça ağacı, karaağaç,ak söğüt, adi ceviz, sakallı kızılağaç, kiraz, yabani elma, mahlep, kadran ardıcı, bodur ardıç, boyacı sumağı, erik, ılgın, yabani fındık, kuşburnu ve henüz tespiti yapılamamış bir çok tür bulunmaktadır.
FAUNA (Hayvan Varlığı)
Taşköprü Yaylası ve çevresinde rastlanılan hayvan çeşitleri; tavşan, tilki, sansar, karaca, çengel boynuzlu dağ keçisi, ayı, gelincik, porsuk, sincap, kirpi, yarasa, kurt, yaban domuzu, bıldırcın, tavşancıl, akbaba, kartal atmaca, kırlangıç, güvercin, kırmızı guguk , yaban tavuğu, baykuş, ibibik, ağaç kakan, kara tavuk, kiraz kuşu, ala karga, saksağan, kuzgun ve henüz tespiti yapılamamış bir çok tür çevrenin faunasını oluşturmaktadır.
TAŞKÖPRÜ YAYLASI ŞENLİKLERİ
Her yıl Temmuz ayının 3. Pazar günü yüzlerce insanın katılımıyla düzenlenen Taşköprü Yaylası Kültür Şenlikleri uzun yıllardan beri devam etmesi, 105 yaylanın merkezi durumunda olması, tarihi bir köprünün ismini taşıması, yaylaların geçiş noktası olması, konaklama ve temel ihtiyaçları karşılayacak altyapı ve tesislerinin yapılmış olması, ayrıca tarihi ve turistik yerlere yakınlığı nedeniyle son yıllarda önemini daha da artırmıştır.
Yaylada özel sektöre ait oteller ve bungalov ev seçenekleri bulunan konaklama tesisleri mevcuttur. Ayrıca Taşköprü Yaylası, günübirlik turizme açık ve yeme içme gibi tesisler ihtiyaçları karşılamaktadır. Alabalık tesisleri, market, kasap, kıraathane, fırın, lokanta, PTT, cami ve oto tamirhanesi gibi tesisler bulunmaktadır.
Doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları, zengin flora ve faunasıyla foto safari turizmi için önemli potansiyele sahiptir. Ayrıca, 1461 yılında Trabzon’un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı tarihi Taşköprü ilgi odağı konumundadır.
Ayrıca tatil programınız içerisinde denk gelmesi muhtemel yayla şenlikleri için Trabzon Yayla Şenlikleri Takvimi üzerinden diğer yaylaların programını da kontrol edebilirsiniz.
TURİSTİK TESİSLER
Taşköprü Yaylası içerisinde özel sektöre ait yaklaşık 200 yatak kapasiteli 5 otel, 6 Bungalow tipi ev, 700 kişiye aynı anda yeme içme hizmeti sunabilecek 5 restorant, 5 market, 5 kasap, 5 kahvehane, 3 fırın, alabalık tesisi, akaryakıt istasyonu, oto tamirhanesi, berber, kamp alanı gibi işletmeler ve cami vardır. Burası tipik bir kır kasabası görünümündedir.
Taşköprü Yaylası çevresinde sadece yaylalar haricinde yaklaşık 15 turistik yer var. Dipsiz Göl, Santa Harabeleri, Çakırgöl, Yağmurdere, Çataltepe, Karaca Mağarası, Sümela Manastırı, İmera-Krom Vadisi bunlardan bazıları. Turistik gezi yanı sıra olta balıkçılığı, dağ tırmanışı, doğa yürüyüşü gibi birçok aktivite de yapılabilir.