Trabzon Gezi planları kuruyorsanız, şehri tam olarak gezebilmek için 6-7 gün ayırmanızı öneririz. Fakat 4-5 gün içersinde de programınızı hızlı ve planlı yaparsanız oldukça dolu bir gezi olabilir.
Trabzon’u gezi planınızı yaparken şehir merkezi ve ilçeler olarak düzenlerseniz iyi olacaktır. Şehir merkezinde şu an Ayasofya Cami (Müzesi) olarak adlandırılan Osmanlı’nın fethinden sonra camiye çevrilen Ayasofya Kilisesi. Uzunsokak‘ta bulunan Trabzon Müzesi’ni, Soğuksu semtinde bulunan Atatürk Köşkü’nü, günümüze kadar ulaşabilen en görkemli yapı Trabzon Kalesi’ni, Çarşı mahallesindeki Kethüda Emin Ağa Çeşmesi’ni, Ortahisar’da bulunan Fatih Sultan Mehmet Cami ve Medresesi’ni, Çarşı Cami ve Medresesi’ni, Saraçzade Medresesi’ni, Trabzon’un Osmanlı döneminde Valisi olan Yavuz Sultan Selim, Trabzon’da annesinin anısına 1514 yılında yaptırdığı Gülbahar Hatun Camii ve Hatûniye (Gülbahar Hatun) Külliyesi’ni ziyaret ederek Tabakhane Köprüsü ve Zağanos Paşa Köprüsü’nden geçerek Meydan Parkı’na yürüyüş yapabilirsiniz.
Vakıfhan diğer adıyla TaşHan diye geçen Çarşı Cami’nin arkasında kalan tarihi hanı mutlaka gezmelisiniz. Boztepe’deki Ahi Evren Cami ve Ahi Evren Dede Türbesi’ni, Hagios Eugenios Kilisesi’ni, Kapadokya’daki kiliselere benzeyen St. Savas Mağara Kiliseleri’ni görebilirsiniz. Ayrıca yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Trabzon sokaklarını dolaşırken, bu saydıklarımız dışında da birçok cami, medrese, kilise, hamam gibi tarihi eserleri görebilirsiniz. Şehir merkezini dolaşmaya biraz yoğun bir tempoyla bir gününüzü ayırabilirsiniz.
SÜMELA MANASTIRI
Sümela Manastırı da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Trabzon’a 54 km. uzaklıktaki Maçka’ya bağlı Altındere Köyü’nde yer alır. Meryem Ana Manastırı olarak da bilinir.
Trabzon gezi planınızda bir gününüzü buraya ve çevresine ayırmanız gerekiyor. Maçka’da Sümela Manastırı’ndan başka Vezelon Manastırı, Gregorius Peristera Manastırı, Hortokop Kalesi, çevredeki köyler ve etraflarındaki kiliseleri görebilirsiniz. Konaklamak için de birkaç oteli Maçka civarında bulabilirsiniz.
UZUNGÖL
1 gece 2 gün şeklinde şehre 100 km. uzaklıktaki Uzungöl ve çevre yaylalarına zaman ayırmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Göl etrafı turist akınına cevap veremeyecek hale gelmiş. Buna rağmen gölü çevreleyen dağlara çıkmanızı, imkanınız varsa burada kamp kurmanızı tavsiye ediyoruz. Haldizen Dağları’nın eteklerinde, yemyeşil orman eşliğinde, Haldizen Deresi ve Balıklıgöl etrafında doğa yürüyüşü yapmalı; Uzungöl’den biraz daha yukarılarda bulunan Yaylaönü, Demirkapı Yaylası, Şekersu Yaylası; yakındaki Şerah Köyü’ndeki yöre evlerini, Demirkapı yaylasında Yedigöller‘i görmenizi kesinlikle öneriyoruz. Ayrıca konaklamak isterseniz, Uzungöl kenarında bungalov evlerde konaklama imkanı bulunan hoş bir tesis de bulunmaktadır.
ÇAL MAĞARASI
Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul ediliyor. Rahat bir hava hareketi bulunduğu için astım ve sinüzit rahatsızlığı olanlara iyi geldiği belirtilmektedir. İçindeki sarkıt ve dikitlerden oluşan doğal şekilleri, deresi, şelaleleri ve göletleriyle muhteşem bir doğa harikasıdır. Düzköy ilçesinde Trabzon Gezi Planı çerçevesinde güzel bir gün geçirmeniz için gitmenizi tavsiye ediyoruz. Çal Mağarası etrafı henüz gelişme aşamasında olduğu için çok fazla tesis bulunmuyor. Fakat gezinizi tamamladıktan sonra mağaranın üst kısmında bulunan kafede çay içebilirsiniz. Gezerken kaybettiğiniz enerjinizi biraz olsun yerine getirmek için buna ihtiyaç duyacaksınız. Mağaranın içi yaz ve kış aylarında oldukça serin.
Trabzon’un her biri neredeyse kendi kadar meşhur olan ilçeleri de görülmeye değer. Bunlar içinden vaktinize göre özellikle Sürmene, Of, Akçaabat, Çaykara, Tonya, Vakfıkebir görülmesi gerekenlerden.
TRABZON GEZİ REHBERİ LEZZET TAVSİYESİ
Trabzon’da ne yiyelim derseniz; hamsiyle yapılmış onlarca lezzeti, Akçaabat Köftesi, Sürmene Pidesi, Mısır Ekmeği, Kara Lahana Sarması, Laz Böreği, Kuymak (Muhlama) ve Hamsiköy Sütlacı gibi lezzetleri tatmadan dönmemenizi tavsiye ediyoruz. Alışverişi sorarsanız ise kesinlikle ilk akla gelen Trabzon işi takılar olur. Bütçenize uygunsa, Trabzon işi Hasır Bilezik, Gerdanlık, Kemer alabilirsinz. Ama bunların fiyatları saf altın olmalarından dolayı biraz yüksek. İkinci bir alternatif ise bakır ürünlerden satın almak. Trabzon’un bakır işçiliği de çok ünlüdür. Semaver, Çaydanlık Seti, Bakır Tencere, Bakır Kuymak Tavası vb. bir çok bakır işçiliğini bulmanız mümkün. Ya da gördükçe Trabzon insanını hatırlayacağınız yöresel kıyafetler de bir seçenek. Ağustos ayında Trabzon Gezi planı yaptıysanız mutlaka yeni mahsul Fındık ve Çay da almayı unutmayın.
Trabzon’da toplu taşıma rahat, fakat yine de ilçelerini de mutlaka gezmenizi öneriyoruz. Zaman kaybetmemek ve rahat tatil yapmak için mutlaka geziniz için özel araç kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Trabzon’a Temmuz – Ağustos aylarında giderseniz, yayla şenliklerine katılma fırsatını yakalarsınız. Bu şenlikler Karadeniz Kültürü’nü yakından görüp tanıma fırsatı bulacağınız insanıyla birlikte eğlenebileceğiniz güzel bir fırsattır. Özellikle bu dönemde yapılan Yayla Şenlikleri‘nde; horonları, kemençeleri, birbirinden farklı Karadeniz yemeklerini bir arada bulabilirsiniz.
Trabzon’dan hayat boyu hatırlayacağınız, güzel anılarla dönemizi diliyoruz. Şimdiden mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyoruz.