Ana Sayfa Haber Trafik Ehliyet Alırken Yapılacak İşlemler

Ehliyet Alırken Yapılacak İşlemler

14
0

Ehliyet Alınırken Yapılacak İşlemler

Ehliyet sınavını kazandıktan sonra ne yapmanız gerekiyor? Harç ücretleri nereye yatırılıyor? Direksiyon sınavına hazırlanma süreci nedir? Ehliyet alırken yapılması gereken işlemler gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.

Sürücü adaylarının merak ettiği hususların başında ehliyet sınavını kazandıktan sonra yapılacak işlemler gelir. Direksiyon sınavı geçtikten sonra ehliyet sertifikalarının onaylanma süreci ve haliyle ehliyeti alma süresi başlar.

Ehliyet sınavında toplam 50 soru var. 50 sorunun her birinin karşılığı ise 2 puandır. Sürücü adayları en az 35 soru veya daha fazla soruya doğru yanıt vermek zorunda. Ehliyet sınavlarının başarı baraj puanı 70, yani 35 netdir.

Direksiyon eğitimleriniz de günde 2 saat eğitim alınıyor. 2 duba arası park, yokuşta kalkış, trafikte seyir hali vb. konulara çalıştırılırsınız. Çünkü eğitim de aldığınız tüm derslerden direksiyon sınavında sorumlusunuz.

Ehliyet sınavında da başarılı olmanız durumunda size sürücü kursunuz tarafından 2 yıl geçerli olacak olan ehliyet sertifikası veriliyor. Bu sertifikayı sürücü belgesini alabilmek için kullanılıyor. Yani ehliyet sertifikası araç kullanabilmeniz için değil sürücü belgesi alabilmek için kullanacağınız bir belge. Ehliyet sertifikasıyla araç kullanmanın cezası vardır. Bunu da hatırlatmak isteriz.

Sürücü kursları, adaylar için ehliyet sertifikası düzenliyor ve dosyanızı nüfus işleri müdürlüğünde teslim etmek üzere olacak hale kadar getiriyor. Almış olduğunuz ehliyet dosyanız ile birlikte Nüfus İşleri Müdürlüğü’nden randevu almanız gerekiyor.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ İŞLEMLERİ

Nüfus Müdürlüğünden; ehliyet almak, yenilemek, zayi ve yabancı ehliyet alımlarının tamamı için randevu almak gerekiyor. Randevusuz giderseniz yoğunluk olması durumunda mağdur olabilirsiniz.

Nüfus Müdürlüğü Kimlik - Pasaport - Ehliyet Randevu Alma

Randevu saatinizde ve gününüz de orada olmanız gerekiyor. Dosyanız ile beraber;

  • Nüfus cüzdanı
  • Ehliye dosyanız (Ehliyet sertifikası)
  • 2 adet Biyometrik fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Ehliyet harç ücretlerinin yatırıldığını gösteren banka makbuzu.
  • Kan grubu kartı
  • Parmak iziniz (Nüfus İşleri Müdürlüğü’nde parmak iziniz alınır.)

Tüm evraklarınızı topladıktan sonra nüfus işleri müdürlüğünde işlemleriniz biter ve ehliyetiniz basıma gönderilir. Ortalama 3 iş günü içerisinde basılan ehliyetleriniz sizlerin belirttiği adrese en fazla 2 hafta içerisinde ulaşır.

NOT: “Harç ücreti + değerli kağıt + hizmet bedeli” şeklinde ödemeler banka aracılığıyla yapılmaktadır. Nüfus müdürlüklerinde ödeme yapılmamaktadır. Nüfus müdürlüğüne gitmeden evvel lütfen harç ücretlerini ödeyiniz. Ayrıca ehliyet randevu aldıktan sonra da harçları ödeyebilirsiniz.

EHLİYET HARÇ ÜCRETİ NEDİR?

Sürücü belgesini alabilmeniz için ödemeniz gereken ücretler vardır. Bu ücretler;

a) Her ehliyet sınıfında farklılık gösteren harç ücreti,
b) Sürücü belgesi kart ücreti,
c) Polis yardımlaşma Vakfına ödenen katkı bedelidir.

Bu ücretleri sürü belgesi için başvurmadan önce yatırmanız gerekir. Başvuru tarihinden önce harç ücretlerini anlaşmalı bankalara ödemelisiniz.

EHLİYETİM KAÇ GÜNDE ULAŞIR

PTT kargo ile gönderileceğinden ötürü takibini yine telefon veya bilgisayarınızdan kontrol edebilirsiniz. Aynı zaman da e-devlet üzerinden de ehliyetinizin son durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!