Ulaşım anlamında geliştirilen sistemlerde daha önceden kartlı sistemler vardı. KGS ve OGS adı altında bildiğimiz sistemler kart ve belirli cihazlar üzerinden geçiş fırsatı veriyordu. Ancak daha sonradan geliştirilen HGS ile geçiş seçeneği, önceki sistemlerden daha farklı bir yapıda çalışıyor. Öncelikle “HGS kart mı HGS etiket mi kullanmalıyım?” sorusunun cevabını merak eden kişiler çok. Bu sistemin hem etiket hem de kart sistemi ile çalıştığını söylemek gerekiyor.
HGS satın almak istediğinizde kart yada araç ön camına yapıştırabileceğiniz bir etiket veriliyor. Tabi etiket veya kart seçimi sizin tercihinize bırakılıyor. Bankalar tarafından, genellikle kolay erişilebilir olması sebebiyle müşterilere HGS etiket veriliyor.
HGS ETiKET
Sticker sisteminde (HGS Etiket), yapışkanlı sistemde olan bir etiketi satış noktalarından alırsınız ve bu etiketi aracın ön cam kısmına yapıştırırsınız. HGS hakkında en çok merak edilen noktalardan birisi, kullanım şekliyle alakalıdır. Etiket sistemiyle çalışan HGS, tek bir şekilde kullanılabiliyor. Bu kartı aracın ön cam kısmına yapıştırdığınız zaman gişelerde otomatik okuma devreye girer. Yani bu etiketin elle okutulması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu bakımdan satın alacağınız HGS Etiket’i ön camdan başka bir yere takamazsınız. HGS’yi başka bir yere taktığınız zaman cihazların otomatik geçişi okumama riski olacaktır. HGS Kart için ise bu durum söz konusu değil. Bu gibi durumlarda ihlalli geçiş olacak ve ceza sizin adınıza olacak. Bu şekilde bir ceza yememek için HGS’nizi aracın iç kısmından ön cama doğru yapıştırmanız gerekiyor.
HGS KART
HGS Kart sisteminde, TC Kimlik numaranız ve araç plakanızın tanımlı olduğu kayıtlı bir kart alırsınız. Bu kartı aracın herhangi bir yerine yapıştırmak zorunda değilsiniz, aracınızda veya yanınızda bulunmak zorunda da değilsiniz. Ücret, araç ödeme noktasından geçiş yaptığı zaman kameralardan okunan plakaya tanımlı HGS Kart‘ının bakiyesinden otomatik olarak düşüş yapmaktadır.
HGS TERCİHİ
Sonuç olarak HGS Kart araç sahipleri için daha kullanışlı ve uzun ömürlü bir çözüm sunacaktır. Aracınızı satmanız durumunda ise iki seçeceğiniz var. Araç almadıysanız kart’a tanımlı plaka iptal ettirme hakkınız var. Yani plaka tanımsız boş halde kalır. Araç aldıysanız plaka değişikliği yaparsınız. PTT merkezlerinde rahatlıkla bu işlemleri yaparak eski bakiyenizi kullanmaya devam edebilirsiniz. HGS Etiket kullanmanız durumunda sökme şansınız olmayacağı için HGS iptal işlemi yaptırmanız gerekecektir.
HGS etiket kullanırsanız aracınızı sattığınızda iptal etmeniz gerekir. Satış sonrası aynı plakanın yaptığı geçiş ihlali sizin adınıza kayıtlı HGS’ye gelir.
HGS Etiket, her defasında PTT veya Bankalardan ücret ödenerek alınıyor. Etiket alırken 50TL gibi bir bakiye yükleme zorunlu.
HGS Kart ile araç değişikliği veya plaka değişikliği için PTT şubelerine giderek işlem yapmanız yeterli.
HGS Etiket veya HGS Kartı bankalardan alıp fazla para ödemeyin. Mayıs 2021 itibariyle PTT’de etiket 12,5TL, kart 25TL. Bankalarda etiketler 20-30 TL, kartlar 60-80 TL aralığında.
Etiketler için de aynı durum geçerlidir. Yanınızda bulundurmak ve ön cama yapıştırmak zorunda değilsiniz. Bakiyeniz var ise 1-2 gün içinde otomatik düşer. Bakiyeniz olmasa bile, yükleme yaptıktan sonra yine otomatik olarak düşecektir.
Tabi ki sürekli bir şekilde, şehir değiştirenler için öneri, hesaplarında sürekli bakiye bulundurmalarıdır. Aksi halde hesapları iptal olabilir ve ceza yiyebilirler.
İlginiz ve değerli bilgilendirmeniz için teşekkürler Yusuf bey.
Benim adıma olan hgs başka bir plakaya kayıtlı olan araçta kullanılıyor. Hgs cezaları banamı yoksa araç sahibinemi yardımcı olabilecek varmı acaba?
HGS şahıs üzerine kayıtlıdır. Fakat kaçak geçiş araca, yani plakaya uygulanan bir cezadır. Bu durumda cezanın araç sahibine uygulanacağı kanaatindeyiz. Konu ile ilgili olarak 0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı müşteri hizmetleri numarasını arayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.