Adnan KAHVECi, 1949 yılında Trabzon’un Köprübaşı ilçesi Beşköy beldesi Yılmazlar köyünde doğmuştur. Dursun Efendi ve Fatma Hanımın oğludur.
İlk okulu ve orta okulu kendi köyünde okuyan Adnan Kahveci Milliyet gazetesinin ilk kez yaptığı bilgi yarışmasında birinci oldu. TÜBİTAK‘dan aldığı burs ile İstanbul Kabataş Lisesine devam etti. 1966 yılında Kabataş Lisesi’nden dönem birincisi olarak mezun oldu. Üniversite sınavında 180 sorunun tamamına doğru cevap vererek İstanbul Fen Fakültesinde üniversiteye başlayıp Millî Eğitim Bakanlığı bursuyla eğitimini ABD’ denin Indiana kentindeki Purdue Üniversitesine taşıdı. Yurt dışında eğitim alırken devlet bursları keseceğini açıklar, buna rağmen yurda dönmemeye kararlı olan Adnan Kahveci bulaşıkçılık yaparak geçimini sağlar ve 4 yıllık okulu 2,5 yılda bitirerek elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldu. Öğrenim hayatı boyunca hiçbir işi yadırgamadan yapan Adnan KAHVECi okul yemekhanesi, bulaşıkçılık ve öğrenci yurdunda aşçılık gibi işleri de yapmıştır. Mezuniyetinin ardından Missouri Üniversitesi’nde doktora yapıp 1975’de doktora yaptığı üniversite de bir süre yardımcı profesör olarak görev yapmıştır.
1976 yılında askeri vazifesini yapmak için geçici olarak vatanına dönen Adnan KAHVECi, daha sonra ülkesinde kalma kararı veriyor ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır.
ADNAN KAHVECi SİYASİ HAYATI
Daha önce Amerika’da bir gezide tanıştığı zamanın TPAO Genel Müdürü Korkut Özal, 1977 yılında ikinci MC Hükümetinde İçişleri Bakanı olunca, Adnan Kahveci’yi de İçişleri Bakanlığı Teknik Danışmanlığı görevine getirmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğünün ve Bakanlığın bilgisayara geçiş çalışmalarını başlatan Adnan KAHVECi’nin kaderi bu şekilde ÖZAL’larla kesişmiştir. Siyasi hayatına ilk olarak 12 Eylül 1980 döneminde Başbakanlık danışmanlığı göreviyle başladı. 12 Eylül’den sonra Turgut Özal’a Başbakan danışmanı olarak atandı. 1983 yılında Anavatan Partisi’nin 37 kurucusundan birisi olup, İlk Genel Başkan Yardımcısı oldu. ANAP kuruluşu sırasında ANAP’ın kurucuları arasına katıldı ancak, askeri yönetim tarafından veto edildi. Bu yüzden 1983 seçimlerinde milletvekili seçilemeyen KAHVECi, 1987 seçimlerinde ANAP İstanbul Milletvekili olarak meclise girdi. İstanbul’dan milletvekili seçilip (1987) 18. ve 19. Dönem İstanbul Milletvekilliği yaptı. Genç yaşta dürüst kişiliği yaptığı çalışmalar ile adından sıkça bahsettiren Adnan KAHVECİ 1987 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı oldu. 1988 yılında dönemin Başbakanı Yıldırım AKBULUT tarafından Maliye Bakanlığı görevi verilmiştir. Adnan KAHVECi, KDV’yi hesaplayan akıllı mini yazar kasa geliştirmiş, patentini de almıştır.
Ayrıca ülkemizin şu anda devlet kasasında bulunan 3 Kürt Sorunu Raporundan birisi de Adnan KAHVECİ’ye aittir. Mayıs 1992 de hazırladığı bu raporu Turgut Özal’a verdi.
5 Şubat 1993 yılında eşi ve iki çocuğu ile birlikte Bolu-Gerede yakınlarında trafik kazası geçiren Adnan Kahveci ve eşi Fusün Kahveci olay anında hayatlarını kaybederken, henüz 17 yaşındaki Aslıhan Kahveci ise 10 gün sonra hayatını kaybetti. Kazadan yaralı kurtulan sadece 10 yaşındaki oğlu Cihan Kahveciydi. Adnan KAHVECi’nin mezarı eşi ve kızıyla birlikte İstanbul’un Anadolu yakasında Kartal-Yakacık Mezarlığı’ndadır.
Kazanın yeni yapılan otoban yola ters girerek yapılmış olması çeşitli şüphelerin ortaya çıkmasında sebep oldu. Gerekli işaretlendirmeyi yapmadığı gerekçesiyle yargılanan ve kusurlu görülen müteahhit, sonra çıkan aftan yararlanarak kurtulmuştur.
Adnan Kahveci’nin ailesinden ise geriye sadece oğlu Cihan KAHVECi ve kardeşi Mehmet KAHVECİ kalmıştır.
Adnan KAHVECi, Türkiye’nin mucit Bakan’ıydı. Küçük esnaf için mini kasa, dijital seçim makinası, özel bölmeli çöp kutusu gibi buluşları vardı. Kaliteli bir Türk sigarasının üretilmesi için çaba gösteren Adnan KAHVECİ, Tekel 2000 sigarasının üretiminde etkili oldu. Trabzon civarında yetişen ve “Kış Armudu” olarak bilinen kaliteli bir armut çeşidini ıslah ederek tüm Türkiye’ye yaymayı da düşündü. Türkiye’nin hızla büyüdüğü 1983 ile 1990 yılları arasında ekonominin direksiyonunu elinde tutmuştur. Elektrik mühendisi Profesör, 46. 47. ve 48. Hükümetlerde görev almış siyasetçi devlet adamı olan Adnan KAHVECi’nin ismi o öldükten sonra sokaklarda parklarda, caddelerde ve okullarda yaşatılmaya devam edilmiştir.
Şükrü KIZILOT’un Anılarından
Devlet bakanlığı ve Maliye bakanlığı dönemlerinde, üniversitedeki görevimin yanı sıra, Adnan KAHVECi’nin de özel danışmanlığını yapıyordum. Bir gün beni aradı; Kızılot, hayrola dün seni evden aradım “çok önemli” diye de not bıraktığım halde beni aramadın, dedi.
Çok özür dilerim sayın bakanım, inanın haberim olmadı. Aramasına neden olan konu hakkında bilgi verdiğim konuşmamız bittiğinde, biraz canım sıkılmıştı. Eve gittim ve yedi yıldır evde çalışan, kendi halinde saf bir Anadolu kadını olan Safiye Hanım’a sordum; Safiye hanım, dün beni maliye bakanı aramış ve “arasın, çok önemli” diye not bırakmış, niye bana söylemedin?
– Yok Şükrü Efendi, maliye bakanı seni aramadı, arasaydı söylemez miydim?
– Bak Safiye Hanım, bugün bizzat kendisi ile konuştum. Arayıp, eve not bıraktığını söyledi, hele sen iyi düşün bakayım, dün beni hiç arayan oldu mu?
– Haa… evet dün birisi aradı, “Şükrü Hoca evde mi?” diye sordu. Kendisi kahveci mi neymiş “gelirse beni mutlaka arasın” dedi. Ben de kendi kendime, Şükrü Efendi kahveye falan gitmez, kahveciyle çaycıyla bir işi olmaz, herhalde yanlış aradı diye, kahvecinin aradığını size söylemedim.
– Teşekkür ederim Safiye Hanım, senin kahveci zannettiğin ve aradığını bana söylemediğin o kişi var ya o, Maliye Bakanı Adnan KAHVECi idi!