Ana Sayfa Turizm Karaca Mağarası – Gümüşhane

Karaca Mağarası – Gümüşhane

224
0

Karaca Mağarası Büfe

Gümüşhane mağaraları içerisinde turizme açık olan tek mağara olan Karaca mağarası, en önemli turizm merkezidir. Karaca Mağarası, Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyü sınırlarındadır. Karaca Mahallesi yakınlarındaki Kırantaş mevkiinde denizden 1550 metre yüksekliktedir. Gümüşhane – Trabzon yolunun 12. kilometresinden kuzeye Korum Deresi vadisine ayrılan asfalt yoldan 4 km yukarıdadır. Mağara, İl Özel İdaresi tarafından işletilmektedir.

Karaca Mağarası yatay yönde gelişme göstermiş, elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelmiştir. Salonlardan ikisi çatlaklardan sızan sulardan oluşan duvar damlataşları ikiye bölmüş. Böylece salon sayısı altıya çıkmıştır. Karaca Mağarası girişten insan boyu yüksekliğinde başlayıp içeriye doğru huni şekilde genişlemektedir. Giriş noktasından en uç noktaya 150 metre uzunlukta. Ortalama tavan yüksekliği 18 metre olan mağaranın toplam iç alanı yaklaşık bin 500 metrekaredir.

Karaca Mağarası Girişi

Karaca Mağarası‘nın içerisinde belirgin bir hava hareketi söz konusu değildir. Bu sebeple mağara havasının nem oranı ağız kısmından içeriye doğru gidildikçe nispi bir artış gösterir. Yapılan ölçümlerde bu artış oranı ağız kısmında yüzde 65’ten yüzde 75’e çıkmaktadır. Mağara havası yaz mevsiminde dışarıya göre daha serin, kışın biraz daha sıcaktır. Bu özellikleri ile mağara, küçük bir mikroklima alanı olarak düşünülmektedir. Ayrıca Karaca Mağarası kapısına yapılan hava perdesi ile mağara içindeki sıcaklık ve nem oranının korunmakta. Işıklandırması, tekniğine uygun led aydınlatma çalışmaları ile oluşumları bozulmayacak şekildedir. Mağaranın Gümüşhane ve ülke turizmine daha çok hizmet vermesi için ayrıca çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

Karaca Mağarası’nın girişinde kır kahvesi, dinlenme tesisleri gibi ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacakları küçük tesisler mevcuttur.

GÖZ ALICI SARKIT VE DİKİTLER

Karaca Mağarası 90’lı yıllardan sonra keşfedilen karstik bir alan. Kireçli suyun oluşturduğu sarkıtlar, dikitler ve bunların birleşmesiyle meydana gelmiş iri ve geniş sütunlar olağanüstü. 1 santimetre sarkıt / dikit 11 – 12 yılda oluştuğunu düşündüğünüzde, gördüklerinizden etkilenmemek mümkün değil. Girişten itibaren önce küçük dikitlerle, ilerledikçe de uzunlukları artan kirli sarı ve beyaz renkli sarkıt, dikit, geniş sütunlar, damla taşlar ve traverten havuzlarıyla karşılaşıyorsunuz. Mağarada rengarenk sarkıtlar, dikitler, desenli duvarlar, bayrak şekilleri, perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri, damlataşı havuzlarının kenarlarında hatta havuzlardan çıkan küçük dikitlerin üzerindedir.

Karaca Mağarası Girişi Alçak Tavan

Yaklaşık 100 metre sağlı sollu devam eden geniş koridor boyunca etrafı karstik şekiller kaplamış. Mağaranın sonunda tavan yüksekliğinin 20 metreye kadar çıktığını ve nem oranının yükseldiğini hissedebiliyorsunuz. Dokunmadan önce yumuşak sünger izlenimi veren sarkıt ve dikitler, aslında kaygan, sert ve ıslak.

Mağara yatay yönde gelişme göstermiş elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelmiştir. Karaca Mağarası giriş noktasından en uc noktası arası 105 metredir. Tavan yüksekliği ortalama 18m, toplam iç alan ise 1500m2 dir. Mağaranın özel klima özelliğine sahip havası ziyaretçilerine rahat bir atmosfer özellikle astımlılara sunarak, mağara turizmi yanında sağlık yönünden de önem arz etmektedir.

Karaca Mağarası Sarkıt ve Dikitler

Karaca Mağarası girişinde muhteşem manzarayı izlemek için seyir terası kıvamında kır kahvesi var. 1550 metre yukarıdan harika bir manzarası var. Ziyaretiniz sonrasında yöresel lezzetlerden  Köme, Pestil ve Kuşburnu almanızı tavsiye ediyoruz. Kuşburnu yörede çok ünlü, kış aylarında çayı yapılıp içilebiliyor. Yaz sıcağında bunalanlar için kesinlikle en azından bir kez denenmesi gereken bir yer burası. İklimi seyahat ederken bunaltmıyor. Yol üstünde pek çok çeşme ve göze var. Dağlardan gelen soğuk suyu içtikçe içesiniz geliyor.

KARACA MAĞARASI ULAŞIM ALTERNATİFLERİ

Karaca Mağarası, tur ile gitmiyorsanız toplu taşıma ile ulaşmanız mümkün bir konumda değil. Turistik yer olmasına rağmen Karaca Mağarası’na gidiş-dönüş hizmeti veren toplu ulaşım bulunmuyor. Gümüşhane ve Trabzon merkezinden günübirlik araç kiralayarak, şahsi aracınız veya Tur firmasıyla ulaşma imkanınız bulunmaktadır.

Trabzon istikametinden geliyorsanız Zigana Tüneli‘ni geçtikten sonra iklim de değişiyor. Karadenizin yeşili, sarp kayalardan oluşmuş biraz da çorak dağlara dönüşüyor. Yüksek dağları aşarak Maçka’dan 50 kilometre mesafede olan Gümüşhane’nin Torul ilçesine ulaşıyoruz. Yaklaşık 14km ilerledikten sonra yol üzerindeki Karaca Mağarası tabelalarını takip ederek mağaraya ulaşabilirsiniz.

KARACA MAĞARASI TURİZM SEZONU

Karaca Mağarası Otopark Alanı

Karaca Mağarası, 1996 yılında ziyaretçi kabul etmeye başladı. Günümüze kadar mağara iki milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist ziyaret etmiştir. Turizme açıldığından günümüze ziyaretçi sayısını giderek arttıran mağara; Karadeniz Bölgesi’ne yapılan birçok tur organizasyonunda özellikle yer alır. Karaca Mağarası, her yıl 15 Nisan ile 15 Kasım ayları arasında, 7 ay boyunca turistik ziyaretlere açık olarak hizmet vermektedir.

2023 YILI KARACA MAĞARASI GiRiŞ ÜCRETi

Tam bilet 20 TL, öğrenci ise 10 TL olarak belirlenmiştir. Karaca Mağarası işletmeciliği Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından yapılmaktadır.

Haftanın her günü 08:30 ve 17:30 saatleri arasında mağara ziyarete açık. Detaylı bilgi almak isterseniz iletişim için 0456 626 50 70 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!