Ana Sayfa Turizm Tomara Şelalesi – Gümüşhane (Videolu)

Tomara Şelalesi – Gümüşhane (Videolu)

0

Tomara Şelalesi - Şiran / GÜMÜŞHANE

Gümüşhane‘ye bağlı Şiran ilçesi sınırları içerisinde yer alan Tomara Şelalesi, 11.07.2011 tarih ve 904 sayılı Bakanlık Makamının Olur’larıyla Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Tomara Şelalesi, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 12.09.1991 tarih ve 355 nolu kararı ile 1. Derece Doğal Sit ilan edilmiştir.

İlçe / İl :
Şiran / GÜMÜŞHANE
Mevkii :
Seydibaba Köyü
Uzaklık (km) : Gümüşhane iline 114 km, Şiran İlçesine 23 km dir.
Yasal Durumu : 11.7.2011’de tescil edilmiştir.
Koordinatları : 40.079, 39.044
Alanı : 375 ha.
Yükselti (m) : 1380

Tomara Şelalesi, dağın eteğinden çıkan çok sayıda kaynaktan oluşmakta ve yaklaşık 25 m genişliğindedir. Kaynağını yer altı sularından alan şelale 15 metre yükseklikten gür ve görkemli bir şekilde çağlayıp, yolculuğuna dar ve derin bir vadide kıvrılarak devam etmektedir. Tomara Şelalesi, yöre halkı tarafından “Kırk Gözeler” adıyla da anılmaktadır. Şelalenin bulunduğu vadi, akarsuyun oluşturduğu ambiyans ve sahip olduğu bitki örtüsü ile gelen ziyaretçilere doğa manzaraları sunmaktadır. Dar ve derin bir vadinin içinden akmaya devam eden Tomara Şelalesi‘nde kış aylarında oldukça yoğun su akışı olmakla birlikte kurak geçen yaz aylarında kısmen azalır ancak suyu tamamen kesilmemektedir.

TOMARA ŞELALESİ – VİDEO

Abone Ol

Kelkit Çayı‘nın kolu olan Tomara Çayı‘nın vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır. Ispıt (Tomara), Hodangiller familyasından çok yıllık kökle sahip bitkidir. Ana vatanı Karadeniz Bölgesi olan bitki Türkiye’nin tüm kuzey kıyılarında 50–1000 m yüksekliklerinde yetişir. Yetişme alanları nemli, gölgeli yerlerdir. İlkbaharda mavi küçük çiçekler açar. Karadeniz halkı tarafından gıda ve ilaç olarak kullanılır.

TOMARA ŞELALESİ ZİYARET SAATLERİ

Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, ziyaretçilerine sabah 08.00 – 18:00 Saatleri arası hizmet vermektedir. Şelale etrafına ziyaretçilerin ihtiyaçları doğrultusunda tesisler yapılmıştır. Ulaşım yolu ise kesme taşlarla iyileştirilmiştir. Şelalenin kaynağına, tesislerin girişindeki otoparktan sonra kesme taşlı yürüyüş yolundan yaklaşık 10 dakikalık yürüyüşle çıkılabilmektedir. Şelale için giriş ücreti alınmamakta, fakat otopark ücretlidir. Tomara Şelalesi, dağın eteğinden çıkan çok sayıda kaynaktan oluşmaktadır. Şelaleye giden patika yol etrafında ziyaretçilerin soluklanabileceği / dinlenebileceği ve piknik yapabilecekleri kamelyalı alanlar bulunmaktadır.

Ayrıca Tomara Şelalesi Tabiat Parkı’nda ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Çeşme, Otopark Alanı, Etkinlik Alanı, İdare ve Ziyaretçi Merkezi, Büfe, WC, Mescit, Çocuk Oyun Alanı, Seyir Terası, Yürüyüş Yolu, Güvenlik Noktaları, Yöresel Ürün Satış Noktaları, Yağmur Barınağı, Akarsu Köprüsü, Kır Lokantası, Ahşap Köprüler ve Kamelya imkanı bulunmaktadır.

Şelale ve çevresinin zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı görülmeye değer güzelliktedir. Gürgen, Yabani fındık, Meşe, Alt bitki örtüsü olarak; Böğürtlen, Ayı üzümü, Kuşburnu, Ahlat, Kekik, Yüksük otu, Kuzu kulağı, Kuş üvezi, Orman çileği bölgenin bitki örtüsü çeşitliliğinin temelini oluşturmaktadır.

Güvenlik anlamında sorun yaşamayacağınız bölgede boz ayı, tilki, domuz, tavşan, sincap, çakal, kurt, sansar, fare ve dere kuşu gibi çok sayıda canlı çeşitliliği bulunmaktadır.

TOMARA ŞELALESİ ULAŞIM

Tomara Şelalesi, Seydibaba Köyüne 6 km, Sarıca Köyüne 7 km, Şiran ilçesine 23 km, Gümüşhane İline 113 km ve Trabzon İline ise 213 km mesafededir. Ziyaret etmek için kendinizi SUV araçla gitmek zorunda hissetmeyin. Bölgeye ulaşım Seydibaba ve Sarıca köyleri üzerinden geçen asfalt yol ile sağlanmaktadır. Ulaşımın hiç bir aşaması köy yolu veya stabilize denen bozuk yoldan oluşmamaktadır!

Ayrıca Seydibaba Köyünün güneyinde bulunan Tabiat Parkına, eşsiz manzaraya sahip Kelkit vadisinden geçilerek ulaşılmaktadır. Tabiat Parkına diğer ulaşım yolu olan Sarıca Köyü güzergahı ise, sahip olduğu vadi manzarası ve tarihi Çakırkaya Manastırı ile görülecek yerler arasında bulunmaktadır. Bu ulaşım güzergâhları dört mevsim eşsiz manzara güzelliğine sahiptir. Tabiat Parkının Kuzeyinde, alana 1-2 km mesafede 4 adet tarihi su değirmeni bulunmaktadır. Tabiat Parkının bulunduğu Kelkit vadisinden akan Kelkit Çayı, Gümüşhane Çimen dağlarından doğarak adını aldığı Kelkit ilçesinden geçip, Sivas ve Tokat illerine uğrayıp Yeşilırmakla birleşir ve Samsun’dan Karadeniz’e dökülür.

TOMARA ŞELALESİ AKTİVİTE İMKÂNLARI

Yayla gezileri, ekoturizm faaliyetleri, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, bisiklet aktiviteleri yapılabilir.

2009 da düzenlenmeye başlayan “Şiran Tomara Şelalesi Kültür ve Turizm Festivali” takip eden yıllarda düzenli olarak yapılmaktadır. Bu şenliklerde halk oyunları, Bayraktepe yürüyüşü, kros ve bisiklet yarışmaları, konser, müzik ve eğlence programları gibi faaliyetler yer almaktadır.

Tomara Tabiat Parkı içerisinde konaklama yeri, yani otel veya pansiyon bulunmamaktadır. Konaklama için otel ve pansiyon gibi en yakın işletme Şiran ilçe merkezinde bulunmaktadır. Türkiye’nin tüm illerinden, yurtdışından, komşu ilçe ve köylerden günübirlik olarak ziyaretçi almaktadır. Sezon boyu Tabiat Parkını ortalama 150.000 – 200.000 kişi ziyaret etmektedir.

TOMARA ŞELALESİ GİRİŞ ÜCRETİ

Şahıs 3,5₺
Öğrenci 1,5₺
Bisiklet 3,5₺
Motosiklet, ATV 5₺
Otomobil, Kamyonet 10₺
Minibüs 31₺
Midibüs 52₺
Otobüs 94₺

YORUM YOK

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version