Çin’in Vuhan kentinde başlayarak tüm Dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Koronavirüs (Kovid-19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla önlemler alınmaya devam ediyor.
İçişleri Bakanlığı 16 Mart 2020 tarihinde 81 İl Valiliğine Koronavirüs konulu ek bir genelge göndererek bir çok “Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yeri” adı altında faaliyet gösteren işletmelerin geçici olarak kapatılmasına yönelik karar alındığını bildirdi. Kararda;
“Genelge ile bugün saat 24.00 itibariyle tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurulacak.” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca Sivil Toplum Kuruluşlarının (Dernek, vakıf) genel kurulları ve Sivil Toplum Kuruluşlarını kapsayacak kararlar alındı. Eğitimler dâhil insanları bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetleri geçici olarak ertelendi. (icra-i zorunluluk gerektiren yönetim faaliyetleri hariç.)
YASAĞA UYMAYAN İŞLETMELER
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında ve ‘Devlet Genel Sağlık Politikası’ doğrultusunda gerekli önlemleri alabilmektedir. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığının Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan işyerlerinin geçici süreyle kapatılması genelesine uymayanlara karşı uygulanabilecek cezai işlemler “Emre Aykırı Davranış” olarak değerlendirilebilecek ve para cezasının yanında ruhsat iptaline kadar uzayabilecek cezalar verilebilecektir.
Kafe, restoran, nargile içilen mekanlar gibi insanların kalabalık biçimde bir arada bulunduğu yerlerin kapatılmasına dair genelge yayımlandı. Koronavirüs‘ün dünya genelinde gösterdiği etkinin azaltılmasına yönelik toplum sağılığını koruma tedbirleri kapsamındaki önlemlere aykırı davranan işletmelere idari para cezası var. Para cezasında Kabahatler Kanunu uyarınca ‘Emre Aykırı Davranış’ nedeni gerekçe olacaktır.
KORONAVIRUS CEZALARI
Ancak işletmelerin para cezasının yanı sıra hapis cezası alması da yasalara göre mümkün. TCK 195. maddesine göre işletme sahipleri 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalır. (TCK 195: Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma)
Yine Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri kapsamında da devlet otoritesi tarafından alınan önlemlere uymaması halinde öngörülen benzer idari cezalar mevcut. Koronavirüs önlemlerine uymadığı için verilen cezalara rağmen uyarıları dikkate almadan faaliyetine devam eden işletmelere ise ilgili belediyeler tarafından ruhsat iptali de uygulanır.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye Trabzon şehrinde uymayan işletmeler için ihbarda bulunabilirsiniz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi 153 Bordomavi Masa, 188 Alo Zabıta hatlarından ihbarda bulunabilirsiniz. Trabzon Ortahisar Belediyesi de Zabıta Müdürlüğü 04624111661 numaralı hattan taleplerinizi karşılayacak. Ayrıca 112 veya 155 Polis İmdat hattına ihbar edebilirsiniz.