D Vitamini, bir vitaminden daha fazlasıdır; Güneş ışınlarından ciltte doğal olarak oluşan bir hormondur. Vücudumuzda çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Yıllar boyu bu vitaminin kemiklerimizin ve dişlerimizin sağlığı için çok önemli olduğunu biliyoruz. Ancak son zamanlarda, bilim adamları ve araştırmacılar vücudumuzda yeterli miktarda D vitamininin bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini, böylece ölümcül, enfeksiyöz, otoimmün ve kronik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan enfeksiyon ve inflamasyona yakalanmamamızı sağladığını bulmuşlardır.
Yeteri kadar güneş ışığı almıyorsanız, süt tüketmiyorsanız veya katı bir vegan diyetine bağlıysanız D vitamini eksikliği riski altında olabilirsiniz. Güneş ışığı olarak bilinen D vitamini, cildin güneş ışığına maruz kalmasına tepki olarak vücut tarafından üretilir. Ayrıca bazı gıdalarda (bazı balıklar, balık karaciğer yağları ve yumurta sarısı dahil olmak üzere) ve müstahkem süt ve tahıl ürünlerinde doğal olarak bulunur.
D vitamini güçlü kemikler için gereklidir, çünkü vücudun diyetten kalsiyum kullanmasına yardımcı olur. Geleneksel olarak, D vitamini eksikliği, kemik dokusunun düzgün bir şekilde mineralleşmediği, yumuşak kemiklere ve iskelet deformitelerine neden olan bir hastalık olan raşitizmlerle ilişkilendirilmiştir. Fakat giderek artan bir şekilde, araştırmalar D vitamininin bir dizi sağlık sorununa karşı korunmasında önemini ortaya koymaktadır.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
Kemik ağrısı ve kas güçsüzlüğü belirtileri, D vitamini eksikliğiniz anlamına gelebilir. Ancak, birçok insan için, belirtiler farkedilemez. Yine de, semptomlar olmadan bile, çok az D vitamini sağlık riskleri oluşturabilir. Düşük d vitaminli kan düzeyleri aşağıdaki hastalıkların oluşum riskini arttırmaktadır.
- Kardiyovasküler hastalıktan artan ölüm riski
- Yaşlı yetişkinlerde bilişsel bozukluk
- Çocuklarda şiddetli astım
- Kanser Araştırmaları, D vitamininin tip 1 ve tip 2 diyabet, hipertansiyon, glukoz intoleransı ve multipl skleroz gibi bir dizi farklı durumun önlenmesi ve tedavisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
D vitamini eksikliği nedenleri
D vitamini eksikliği birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir:
– Katı bir vejeteryan diyetini izliyorsanız besinlerden yeteri kadar D vitamini alamazsınız, çünkü doğal kaynakların çoğu balık ve balık yağları, yumurta sarısı, müstahkem süt ve sığır karaciğeri de dahil olmak üzere hayvansal kökenlidir .
–Yeteri kadar Güneş Işığı alamamak, Cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında vücudun D vitamini yapması nedeniyle, eğer evden dışarı pek çıkmıyorsanız, kuzey enlemlerinde yaşıyorsanız, dini nedenlerle uzun elbiseler veya baş örtüler takıyorsanız veya güneşe maruz kalmayı önleyen bir mesleğiniz varsa, eksiklik riski altında olabilirsiniz.
–Koyu ten, Pigment melanin, güneş ışığına maruz kalmaya karşı cildin D vitamini yapma kabiliyetini azaltır. Bazı çalışmalar koyu tenli yaşlı yetişkinlerin D vitamini eksikliği riskinin yüksek olduğunu göstermektedir
–Yaşlılık, İnsanlar yaşlandıkça böbrekleri D vitamini aktif formuna dönüştürebilir ve bu da D vitamini eksikliği riskini artırır.
–Crohn hastalığı, kistik fibroz ve çölyak hastalığı dahil olmak üzere bazı tıbbi problemler, bağırsaklarınızın yediğiniz yiyeceklerden D vitamini emebilme yeteneğini etkileyebilir.
Obezlik, D vitamini, kan dolaşımına salınımını değiştirerek yağ hücreleri tarafından kandan alınır. Vücut kitle indeksi 30 veya daha fazla olan kişiler genellikle düşük D vitamini düzeylerine sahiptir.
D Vitamini Eksikliği Testleri
Vücudunuzda D vitamininin ne kadar olduğunu ölçmenin en doğru yolu, 25-hidroksi D vitamini kan testidir. Sağlıklı kişiler için 20 nanogram / mililitre ila 50 ng / mL’lik bir seviye yeterli kabul edilir. 12 ng / mL’den düşük bir seviye, D vitamini eksikliğini gösterir.
D Vitamininin, Vücudumuza faydaları:
- Bazı kanser türlerinin riskini azaltmak,
- Soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonları önlememizi,
- Yüksek tansiyonumuzu kontrol et,
- Düşük kalp hastalığı riski,
- Kasları ve kemikleri koru,
- Depresyon, şeker hastalığı, demans (yaşlanmaya bağlı zihinsel bozukluk) veya maküler dejenerasyon (yaygın göz hastalığı) gelişmesini önler.
D vitamini, Eksikliği Sonucu:
- Bazı kanser türlerinin gelişmesi,
- Soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar,
- Yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının gelişimi,
- Kasların zayıflaması, ilerlemeyi hızlandırmak Multipl skleroz,
- Kemiklerin zayıflaması, romatoid artrit veya osteoartrit,
- Depresyon, diyabet, demans veya maküler dejenerasyon ile sonuçlanır.
D Vitamini, Vücuda:
- Güneşe maruz kalarak,
- D Vitamini açısından zengin besinler yenmesiyle,
- Vitamin takviyesi alınmasıyla, kazanılır.
Ne yazık ki, herkes yeterli güneş ışığına sahip değildir. Bu, açık havada harcayabilecekleri boş zamanlardan veya dünya üzerindeki konumlarından dolayıdır. Cildin koyu deri, obezite, diyabet ve yaşlanma gibi Vitamin D üretme kapasitesine müdahale eden başka faktörler de vardır. Öte yandan, D vitamini içeren çok az yiyecek var, bu da bizim diyetlerimizden yeterli düzeyde faydalanabilmemizi zorlaştırıyor. Bu nedenle, vücudumuzdaki bu önemli vitaminin optimal seviyesini muhafaza etmemizin en iyi yolu iyi bir D vitamini takviyesi alarak olacaktır.
D Vitamini Eksikliği Tedavisi
D vitamini eksikliği tedavisi, D vitamini almayı içerir – diyet ve takviyeler yoluyla. Optimal sağlık için gerekli D vitamini seviyeleri konusunda bir fikir birliği olmamasına rağmen ve yaş ve sağlık koşullarına bağlı olarak büyük olasılıkla farklılaşmaktadır – mililitrede 20 nanogramdan daha az bir konsantrasyon genellikle tedavi gerektirmekte yetersiz kabul edilmektedir.