Eski adı Trabzon Mekteb-i İdadi-i Mülki olan okul, günümüzde Trabzon Lisesi olarak kullanılmaktadır. Yapı ilk olarak 1887 yılında, zamanın Trabzon Valisi olan Sırrı Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapı, 1914-1915 yıllarında I. Dünya Savaşı sırasında hastaneye dönüştürülmüş, zaman içinde oluşan hasarlar nedeniyle yıkılmıştır. Öğrencilerin büyük kısmı Kurtuluş Savaşı’na çağrılmış ve savaşta şehit düşmüştür. Trabzon Lisesi Tarihi işte böyle şeref dolu bir olaya da tanıklık etmiştir.
1880 yılında Trabzon’un ünlü ailelerinden Nemlizâde Hikmet Efendi‘nin liderliğinde, Nemlizâde Ahmet, Nemlizâde Mehmet Efendi ve arkadaşları’nın fikri üzerine, Ali Nâki Bey Trabzon‘a gelerek şimdiki Kavakmeydan Mahallesi’nde Mekteb-i Hamidiye adı ile yeni bir lise açtı. Trabzon Lisesi‘nin ilk müdürü Ali Naki Bey olmuştur.
Okulun vitrininde, katıldığı yarışmalarda kazandığı sayısız başarı ve ödül bulunmaktadır. Trabzon Lisesi Marşı adıyla Artvin’li öğrencisi İsmet ARSLAN tarafından bestelenmiş Resmi Marşa sahiptir. Okulda, geçmiş yıllarda uygulanan disiplin günümüzde azalmış olsada Trabzon’un en iyi eğitim kurumlarından biridir. Günümüzde Fen Lisesi olarak faaliyet göstermektedir.
TRABZON LiSESi MİMARİSİ
Günümüzde Trabzon Fen Lisesi olarak kullanılan yapı, 1938-1940 yılında Alman mimar Bruno Taut tarafından tasarlanmıştır. Betonarme yapım sistemiyle inşa edilen yapı, bir bodrum kat, bir zemin katı ve iki normal kattan oluşmaktadır. Binanın dıştan üst örtüsü kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi Marsilya kiremittir. Doğu batı doğrultulu uzanmakta olan yapı “U” planlıdır. Batı ucunda konferans salonu, doğu ucunda yemekhane ve kapalı spor solunu konumlandırılmıştır. Yapının ana girişi kuzey cephesinde bulunmaktadır. Dört basamak ile ulaşılan giriş alanı saçak ile örtülmüştür. Katlar arasında bağlantıyı sağlayan iki kollu merdiven girişin olduğu bölümde yer almaktadır. Binanın güney tarafında kare formlu pencereleri olan sınıflar konumlandırılmıştır. Yatay sirkülasyonu sağlayan koridor kuzey tarafta yer almaktadır.
Trabzon Lisesi 130 yılda sadece Trabzon için değil Türkiye içinde çok önemli siyaset, sanat ve spor adamı yetiştirdi.