Ana Sayfa Turizm Hapsiyaş Köprüsü (Kiremitli Köprü)

Hapsiyaş Köprüsü (Kiremitli Köprü)

86
0

Kiremitli Köprü - Hapsiyaş Köprüsü

Of – Dernekpazarı – Çaykara güzergâhı üzerinde Cumapazarı ve Bölümlü Mahalleleri mevkiindedir. Abdülaziz Sandıkçı tarafından 1935 yıllarında yapımında büyük ahşap kütükler kullanılan tarihi bir köprüdür. Cumhuriyet Döneminden kalan Köprü o zamanki yıllarda insanların yaya – araç ve hayvan geçişleri için yapılmıştır.

Kemere benzeyen geometrik biçimli tasarımı sayesinde geniş dere yatağı başarılı bir şekilde aşılmıştır. Bölgede başka bir örneği bulunmaması nedeniyle 1996 yılında “anıtsal eser” statüsünde tescil edilmiştir. 2002 yılında Trabzon Valiliği aslına uygun olarak göze hitap eder şekilde restore etmiştir. TrabzonUzungöl güzergahı üzerinde yer alan tarihi Hapsiyaş Köprüsü, çatısının kırmızı renkte olması sebebiyle Kiremitli Köprü olarak anılıyor.

OfUzungöl ulaşım yolu üzerinde yeşillikler ortasında parıldayan kırmızı çatısı yüzünden Kiremitli Köprü adını almış. Uzungöl’den devam ederek Soğanlı ve Haldizen vadileriyle Bayburt’a ulaşan tarihi yol üzerinde rahatlıkla fark edilmektedir. Tatilcilerin ve tur şirketlerinin hatıra fotoğrafı çekilmesi için mola verdiği bir yerdir aynı zamanda.

KİREMİTLİ KÖPRÜ MİMARİSİ

Doğu Karadeniz dereleri üzerine kurulan tek gözlü kemer köprüler arasında mimari farklılığıyla dikkat çeker. Hapsiyaş Köprüsü, kayalar üzerine oturtulan kesme taş ayakları, ahşap gövdesi ve üzerini örten yöreye has kiremitli çatısıyla benzerlerinden ayrılmaktadır. Trabzon‘un tanıtımının yer aldığı bir çok video ve fotoğrafta Hapsiyaş Köprüsü yer alır.

Hapsiyaş Köprüsü, mimari özelliği ile Doğu Karadenizde bulunan kemer köprüler içinde farklı bir köprüdür. Kayalar üzerine kurulu taş ayakları, ahşap gövdesi ve bölgeye has kiremitli çatısı köprüye özgünlük sağlar. Doğu Karadeniz’de taş işçiliğinin gelişmediği çok eski dönemlerde, malzeme olarak ahşabın çok sık kullanılmıştır. Ayrıca yapıların çoğunlukla ahşap özelliğe sahip tarihi köy evleri olduğunu görmeniz mümkün. Kentin en gözde eserlerinden biri olan köprü de bu şekilde ahşaptan yapılıştır.

HAPSiYAŞ KÖPRÜSÜ PİKNİK ALANI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ 22. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan Solaklı Vadisi Taşkın Koruma, Rehabilitasyon ve Çevre Düzenlemesi projesi kapsamında çevre düzenlemesi yapılmıştır.

Hapsiyaş Köprüsü Piknik Alanı

Mesire alanı içerisinde ziyaretçilerin piknik yapması ve dinlenmesi için çardak şeklinde yapılar yapılmıştır. Peyzaj düzenlemeleri ile köprünün çevresi güzel bir görüntüye bürünmesi sağlanmıştır. Hapşiyas Köprüsü ile uyumlu halde Solaklı Deresi’nin iki yakasında ziyaretçiler için yaşam alanları vardır. Seyir terasları, piknik alanları, yürüyüş yolu ve mola vermek için kapalı mesire alanı bunlardan bazıları. Dere üzerinde yapılan ufak set gölü ile köprü manzarası bütünleştiğinde güzel manzaralar oluşmaktadır. Ayrıca yol yorgunluğunuzu hafifletecek Hapsiyaş Köprüsü kenarındaki alanda mutlaka mola verin.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz