Bungalov ev, çoğunlukla ahşap malzemelerden üretilerek, deniz kıyısında veya kırlara kurulan 1-2 katlı yapılara denilmektedir. Hintçe’deki bangala kelimesinden türeyen bungalov, genellikle ailece tatil yapmak isteyenlerin tercihidir.
Bungalov evler, ilk olarak 19’uncu yüzyılda Hindistan’a giden İngilizler tarafından inşa edilmiştir. Genellikle doğal malzemelerden üretilmeleri sebebiyle doğa dostu olarak nitelendirilmektedir.
BUNGALOV KULLANIM ALANLARI
Maliyetlerinin ekonomik olmasıyla da bilinen bungalovlar, Türkiye’de tatil beldelerinde yaygın görülürken, bazı ülkelerde barınma maksadıyla kullanılmaktadır. Sağlık açısından ortak kullanım alanının az olması, ailesi ile birlikte tatile çıkmak isteyenler özellikle tercih etmektedir.
Bungalov ev, ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz’in Trabzon, Rize ve Artvin illerinde çoğunlukla tercih edilmektedir. Sümela Manastırı, Uzungöl, Ayder Yaylası, Pokut Yaylası gibi turizm merkezlerinde alternatif konaklama imkanı sunmaktadır.
BUNGALOV EV MİMARİSİ
Basit bir mimariye sahip olan bungalov evler, eğimli üçgen çatılara sahip olabilir. Bungalov çatısı, iklim ve yer şekilleri dahil olmak üzere coğrafyanın etkisiyle bir çok şekilde yapılmaktadır. Pek çok çatı örneği ve kullanılan malzeme tipi bulunmaktadır.
Peki, Bungalov Ev çatısı nasıl olmalıdır? Sert hava durumu, kavurucu yaz güneşi, kuvvetli rüzgarlar ve şiddetli yağış gibi pek çok etken çatı seçiminde etkilidir. Çatının evden uzayan kirişlere sahip olması hem görsellik hem de dayanıklılık için önemlidir.
Günümüzde pazarlama tekniği olarak bungalov diye birçok yapı sunulmaktadır. Bunlar, ahşap olması dışında başka hiç bir ortak özelliği olmamasına rağmen bungalov ev olarak pazarlanmaktadır.
BUNGALOV EV AVANTAJI NEDİR?
- Ahşap bungalovların çok sayıda avantajları vardır.
- İçerisindeki oksijen sirkülasyonu sebebiyle romatizma ve astım gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olmaktadır.
- Maliyetleri düşük olmasına rağmen uzun ömürlü.
- İnşa süresi oldukça hızlı ve inşası kolay.
- Ekolojiktirler ve doğaya inşa edildikleri için huzurlu bir ortam sağlayabiliyor.
- Estetik görünümleriyle göze hoş gelen bir görüntü oluşturur.
SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI
Kalabalık ve gürültülü şehirler, hava kirliliğinin yüksek oranda seyrettiği yerler sağlımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle tatil ortamının genelde sessiz veya sakin, bol ağaçlı yerler olması kendimize ayırdığımız belirli bir zaman diliminde de olsa akciğerlerimizi şehrin kirli, pis havasından koruma adına faydalı olacaktır. Bunun içindir ki bungalov evler tatil için daha çok tercih ediliyor. Farklı mimarisi, otantik yapısı ve göze hoş gelen görselliği de tercih edilmesinde etkili. Sonuç olarak bungalov ev, tabiatın sunduğu doğallık ve temiz hava ile solunum yolu hastalıkları çekenler için ideal bir alternatif.