Ana Sayfa Haber Teknoloji Objektif Alırken Neye Dikkat Edilmeli?

Objektif Alırken Neye Dikkat Edilmeli?

15
0

DSLR Objektif / Lens Seçimi

Amatör fotoğrafçılar, genelde DSLR makinalarını aldıktan bir süre sonra özellikle objektifin çok önemli olduğu ve bu konuda ilk almış oldukları objektifin ise yetersiz kaldığı konusunda genel bir kanıya kapılırlar. Bu yüzden de objektif satın almak için de arayışa başlarlar. Bu arayış objektiflerini genişletmek maksadıyla ek objektif satın alma şeklinde olmaktadır. Eğer fotoğraf makinesi ile gelen objektiften memnun değilseniz yeni seçiminizi yaparken daha dikkatli olmalısınız.

İHTİYACINIZI İYİ TESPİT EDİN

Öncelikle yapılması gereken husus, hangi odak uzaklığı ya da odak aralığındaki objektife ihtiyacımız olduğunu belirlemektir. Fotoğrafçılığa başladıktan sonra, ince ayrıntıları öğrenmeyle farklı bir aşamaya geçersiniz. Nasıl fotoğraflarlar çekmek istediğimizin bilincine varmaya başlarız.

Objektifleriniz istediğiniz fotoğrafları çekmeniz için yeterli olmadığını düşünüyorsanız artık yeni objektif alma zamanı gelmiştir. Fakat öncelikle bilmeniz gereken bir terim var: Kırpma Faktörü ya da Odak Uzaklığı Çarpanı. (Focal Length Multiplier, Crop Factor)

DSLR Fotoğraf Çekimi

OBJEKTiF / LENS SEÇİMİ

Hangi odak uzaklığı aralığında bir objektif alacağımıza nasıl karar vereceğiz? Aslında bu iş düşünüldüğü gibi zor değil, beğendiğiniz veya örnek olacak bir fotoğraf bulun, resmin data detayına ulaşabiliyorsanız fotoğrafın EXIF (dijital fotoğrafların içine perde hızı, diyafram, çekildiği tarih saat, makine markası ve model gibi teknik data bilgilerin gömülmesini sağlayan bir sistem) değerlerine bakın. Hangi makina ile ve hangi odak uzaklığında çekildiğini öğrenin. Eğer bulabilirseniz arkadaşlarınızın elindeki objektifleri de deneyin. Hangi odak uzaklığında hangi açıyı görüyorsunuz test ederek böylece tecrübe de kazanabilirsiniz.

Başka bir yöntem ise Tamron’un hazırladığı güzel bir uygulama var onu da kullanabilirsiniz, Focal Length Comparison. Bu programı kullanarak hangi odak uzaklığının kaç derece görüş açısına sahip olduğunu fotoğraf üzerinde görebiliyorsunuz. Ayrıca 35mm film (Full Frame) yada Dijital (Krop Faktörlü) makinalar için ayrı ayrı seçim yapabiliyorsunuz. Arzu ederseniz internetten programı indirip bilgisayarınızda da kullanabilirsiniz.

Bu programa benzer şekilde çalışan ve Nikon ekipmanlarını seçmenize olanak sağlayan başka bir uygulama da NIKKOR Lenses Simulator. Hem DX ve FX gövdeleri, hem de DX ve FX objektifleri birlikte veya ayrı ayrı olarak teste tabi tutabiliyor. Hangi ekipmanın daha çok işinize yarayacağını tespit edebiliyorsunuz.

Odak uzaklığımızı yada aralığımızı belirledikten sonra hangi ürünlerin doğru olduğunu tespit ederek seçebiliriz.

DSLR Macro Lens

Örneğin makro çekimlerden hoşlandığınızı fark ettiniz. Bu, bundan sonra daha fazla makro fotoğraflarla ilgileneceksiniz demektir. İyi makro fotoğraflar çekmek istiyorsanız, o zaman bir makro objektif satın almanız gerekecektir. Daha sonra hangi odak uzaklığı ve aralığında bir objektife ihtiyacınız olduğunu tespit edin. Nikon, Canon, Sony veya diğer markalar arasında makinenize uygun objektif seçimini yapmanız gerekecektir. Fiyat ve özellik araştırması için internette bir çok kaynak mevcut. Özellikle internette çeşitli sitelerden araştırma yaparak Lens Yorumlarına bakmayı da ihmal etmeyin.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz