Sağlığımız için Trabzon Hurması tüketmenin bir çok faydası bulunmaktadır. Diğer yaygın adı Cennet Hurması olup diyet lifi açısından oldukça zengindir. 100gr Cennet Hurması ortalama 3,6 gr lif içerir. Antioksidan kapasitesi çok fazla olmakla beraber, 100 gram Trabzon Hurması 70 kalori içermektedir. Adını Trabzon’dan almasına rağmen Trabzon Hurması yetiştiriciliği Doğu Karadeniz’de pek yaygın değildir.
Hamur işleri, dondurmalar ve tatlılarda kullanılırken meyve çiğ olarak da tüketilmektedir. Ayrıca hamur işleri ve salatalarda da kullanmanız mümkün. Reçel, marmelat, şurup, şerbet ve alkollü içeceklerin yapımında da kullanılan Trabzon hurması İdrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürmeye faydası vardır. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Herkesin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına şifa sağlar. Mide hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Mide bulantısı ve kusmaya karşı da etkilidir.
Ayrıca Trabzon Hurması, çok çeşitli vitaminler ile vücudun vitamin ihtiyacını karşılar. İçerdiği vitaminler sayesinde hastalıkların önlenmesine yardım eder. Ateş düşürmeye yardım eder. Tam bir kış meyvesi olan Trabzon Hurması, vücut ısısını koruyarak soğuk algınlıklarından korur. Cilt sağlığına olumlu etkilerde bulunarak daha ışıl ışıl bir cilde sahip olmayı sağlar. Cilt üzerinde gösterdiği etkiyi saç üzerinde de gösterir. Trabzon hurması daha sağlam saç kökleri sağlar, dökülmeleri engellemede yardımcı olur.
Trabzon Hurması’nın kabızlık tedavisinde faydaları çoktur. Bu meyve kabızlık rahatsızlığından kurtulmanızı sağlar. Ayrıca basur yani hemoroit sorunu olanlar da mutlaka tüketmelidir. Olgun kurutularak tüketilen meyveler bronşit hastalığına faydalıdır. Olgunlaşmamış olanlarının meyve suyu ise hipertansiyona iyi gelir. Hıçkırık tedavisinde de kullanılması da Trabzon Hurması’nın faydaları arasındadır. Cilt sıkılaştırıcı özelliklerinden dolayı yüz maskesi yaparken de kullanılan bir meyvedir. Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar.
TRABZON HURMASI’NIN FAYDALARI
1- Antioksidan Kaynağı: Sağlık için yaralı olan değerli antioksidanları içerir. İçindeki fenolik bileşikler ve askorbik asit sayesinde güçlü bir antioksidan özelliği gösterir. Taze meyvesi, likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini gibi diğer antioksidanları da içerir. Aynı zamanda bu bileşikler, çeşitli hastalık süreçlerinde rol oynayar. Vücudun savunma sistemini bozan metaboliklere karşı, vücudumuzu koruyucu etki gösterir. Bu güçlü antioksidan özelliği sadece grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı korumuyor. Aynı zamanda kanser gibi çok ciddi hastalıklara yakalanma riskini de azaltmaktadır.
2- Göz Sağlığı: İçeriğindeki antioksidanlar, özellikle yaşlılarda göz sağlığı için oldukça önemlidir.
3- C Vitamini Kaynağı: Önemli bir c vitamini kaynağıdır. Kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini, enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır.. Günlük C vitamini gereksiniminin %12,52’lik kısmını 100 gr Trabzon Hurması ile karşılayabiliyoruz. İçindeki vitamin ve mineraller sayesinde kansızlık sorununun geçmesinde de olumlu etkiler.
4- Bakır Deposu: Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengindir. Cennet hurmasının 100 gr’ı, günlük mangan içeriğinin %15’ini, günlük bakır içeriğinin ise %12’sini kapsar. Bakır içeriği bağışıklık sistemi desteklediğinden savunma sistemini kuvvetlendirmesine yardımcı olur. Yani, vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır da en az mangan kadar bağışıklık sistemi destekler, kırmızı kan hücrelesi yapımını sağlar.
5- Mide Bağırsak Sorunları: Lif içeriğinin yüksek olması, mide-bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak, kabızlığı önleyecektir. Mide bağırsakta oluşma ihtimali olan irritabl bağırsak sendromunu engelliyor. Bağırsaklar üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinen Trabzon Hurması, özellikle bağırsakta oluşan iltihapların iyileşme sürecine katkı sağlar.
6- Kalp Sağlığına Kalkan: Trabzon Hurması’nın içerdiği yüksek lif hipertansiyonu önler. Ayrıca kalp sağlığını da koruma konusunda faydaları çoktur. Bağışıklığı kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar. Karbonhidrat içeriği yüksektir. Şeker hastalığı olan bireyler 1 orta boy cennet hurmasının yarısının bir ara öğünde tüketmelidir. Yüksek karbonhidrat içeriğine bağlı fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Diyabetli bireyleri dikkatli olması gerekmektedir.